25 Ekim 2016 Salı

NE YÜZYIL AMMA... "Yalçın KOÇAK" GENE LOZAN, 1923 - 2016;

NE YÜZYIL AMMA...
Yalçın KOÇAK
GENE LOZAN 1923 - 2016;
Lozan denilen yer Cenevre ve Zürih iki havaalanına da en az 150’şer km mesafede zor bir nokta. Geçen hafta Suriye yi konuşmak bahanesiyle (aslında paylaşmak bahanesiyle) o kadar adam niye, niçin onca eziyeti çektiler; Lozan’da 100 yıl önceki toplantı yapılan otelde toplandılar ve Suriye konusunda karar sürecini İngiltere’nin başkenti Londra’ya bıraktılar, 10 ülkenin koca dışişleri bakanları ve diplomatik heyetleri bu kadar zor ve yorucu bir yolculuğa niye katlandılar, yer seçici olanlar herhalde Lozan’ı kendilerince bilinen ama bizlerce bilinmeyen bir sebeple seçtiler. Lord Curzon'un ''Müttefiklerin davası; bir petrol dalgası üzerinden zafere ulaştı'' diye adlandırdığı 93 yıl önce ki zaferin kime hezimet olduğu bu cümleden anlaşılmıyor mu?
93. yılında Lozan şehrinin önemi ve o gün Lozan’ı imzalamayanların masada yer kapma telaşı bize çok şey anlatmıyor mu? Lozan da, Lozan askıya alınıyor; Lozan cumhuriyetlerinin sınırları tekraren çiziliyor. Tamamına reddiye dizmeliyiz. 
Türkiyenin güneydoğusunun probleminin çözümü, Avrupanın güneydoğusundadır. Vaziyet almalıyız.
BULLWARK’ı DA UNUTMAYALIM…
Çanakkale’nin 100. Yıl anma törenlerine gelen İngiltere veliaht prensi Charles’in gece konaklaması için gelen harp gemisi de enteresandı? BULLWARK.
100 yıl önce adı bilahare Yavuz ve Midilli olan Goeben ve Breslau alman zırhlılarını Akdeniz’de Çanakkale boğazına kadar takip eden geminin adı BULLWARK’tı adamlar 3. Versiyon gemilerine aynı adı verdiler ve BULLWARK Çanakkale’yi geçti; ne nostalji ama.
TÜRKLERDEN KURTULUŞ ŞENLİKLERİ;
Veliaht bizden sonra Suudi Arabistan’a gitti.
Suudilerin bedevi Prensleriyle ellerinde kılıçla folklorik bir gösteride dans etti. Neydi bu gösteri ve oyun havası “Arapların, İngiliz yardımıyla Türklerden nasıl kurtulduğunu anlatıyordu” biliyor musunuz.
GENERAL TOWNSHEND;
Bu yıl 100. Yılını kutladığımız Osmanlı kimliğimiz ile kazandığımız önemli bir zaferdi KUT-ÜL AMARE.
Bu zaferde; İngilizlerce tarihimizden silinenlerden, hafızamızdan kazınanlardan da, geçte olsa uyandık ve öğrendik ki teslim olan İngiliz generalin adı Townshend.
Bu kadarına da pes doğrusu Kuveyt’te ki üssünden Irak’ta ki Musul operasyonunu yöneten generalin de adı da Townshend.
Birileri nümeroloji ya da sembolizm peşinde midir bilemem ama 100 yıl sonra bu kadar tesadüf Cumhuriyet okullarında eksik eğitim almış aklıma ve etrafı demir parmaklıklarla örülmüş emperyal ruhuma; hoş gelmiyor.
Coğrafyama narkozsuz vurulmuş neşter yaraları sızlıyor, ağrıyor. Cerahat üzerine atılmış dikişler patlıyor, bu yaralardan daha çok cerahat, pislik akacak.
AŞİRETLERE İNGİLİZ ALTINI;
Ey doğu ve güneydoğunun aşiret ve beyleri yüz yıl önce yüzbaşı Noel'in, Albay Bell'in dedelerinize kurduğu İngiliz altını tuzakları, bu gün torunlar olarak sizlerede kuruldu. Ne seyyid Taha kendisine vaad edilen beyliği kabul etmiştir, nede Erbil ve Revandüz aşiretleri kendilerine verilecek maaşları kabul etmişlerdi. Celadet Bedirhaninin Anadoluda ki aşiretlere başkaldırı mektupları karşılık bulmamış çeşitli tahrik ve yalanlara rağmen Aşiret reislerimiz bu dolmalara kanmamışlardır. Aşiretlerimizi kutlamak gerekir 100 yıl sonra da yapılan testten sağlam çıktılar.
MUSUL BİZİM MESELEMİZDİR; 
Kürt, Arap ve Türk bize ait bir yerde biz bu işi çözeriz de çakallara ne kalacak, kavga ve telâşeleri ondandır.
Lozan’ı boş verin, Haliç’te sırf bu günler için kongre merkezi yaptık.
Musul için 2. Haliç kongresini toplayalım.
Musul Vilayeti Konseyini bir kez de Haliç'e davet edelim.
Musulun 63 toprak sahibi aşiretinin reisine bir kez daha ev sahipliği yapalım.
Bakın ne bombalar patlayacak,ne hinoğlu hinlikler ortaya çıkacak.
İnsanlarımızı daha fazla çakallara kaptırmayalım.
Organ mafyasına taze hediyeler göndermeyelim. (Avrupa da 9 bin göçmen çocuk kayıp?)
Petrolden kazanılan mermilerle kan akmasın,
Analarımız ağlamasın?.

18 Ekim 2016 Salı

ABD İmparatorluğu düşüş sürecinin eşiğinde; Prof. Dr. Ata ATUN (KKTC)

ABD İmparatorluğu düşüş sürecinin eşiğinde
Ata ATUN
Dünyanın para piyasasında, tüm devletlerin ekonomilerinde, bankacılık sektörlerinde, ithalatlarında ve ihracatlarında neredeyse son 72 yıldır başrolü oynayan ABD dolarının iktidarı, son yıllar içinde dünya genelinde ABD Dolarını uluslararası ticaretten silme ve ulusların kendi paralarını dış ticaretlerinde kullanmayı tercih etme eğiliminden dolayı yavaş yavaş duraklama ve yıkılma süreci içine sürükleniyor. Bugün bazı ülkelerin parasındaki değer kaybı doları yükseliyor gibi gösterse de gerçek öyle değil.

Doların kağıt para olarak kullanıma girmesi 1600'lü yılların sonlarında İngiliz kolonilerinde askeri maliyetleri karşılamak içim basılan banknotlar ile başladı ve yakın tarihe kadar çeşitli süreçlerden geçerek geldi. Gerçekte ABD Doları, Bretton Woods Sistemi ile de anılan bir para birimidir ve bu sistemin temeli Amerikan dolarına dayanmakta.

20. Yüzyıla girildiği vakit uluslararası ticaretin yaygın hale gelmesine paralel olarak ülkeler arasında yapılan ticari işlemlerde para birimlerinin birbirine çevrilmesinde yaşanan sorunlar artmış, bu nedenle de küresel boyutta ortak bir ticaret birimi arayışı başlatılmış. Bu küresel sorunu çözmek için 1944 yılının Temmuz ayında, 2. Dünya Savaşı sırasında ABD’nin küçük bir kasabası olan Bretton Woods’ta Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı toplanmış ve Bretton Woods Sistemi yaratılarak, dünya ticaretinde tüm ülkelerin bu sisteme göre ticaret yapmaları kararlaştırılmış, herkes de kabul etmiş.

Bretton Woods Sistemine, “dünyanın önde gelen devletleri arasındaki ticari ve finansal işlemlerde uyulması gereken kuralları içermekte olup dünya tarihinde ilk kez bağımsız ulus ve ülkelerin kendi aralarında ortak bir parasal düzeninin oluşturulması” da denebilir.

Parasını ticarette Amerikan dolarına çevirmeyi kabul eden ülkeler, dolar – altın dönüştürülebilirliğini içeren bu sisteme dahil olmuşlar ve bu sisteme göre 1 ons (31.10 gram) saf altın = 35 dolar veya 1 dolar = 0,88867 gram altın olarak belirlenmiştir.

Bretton Woods Anlaşması, herhangi bir ülkeye devalüasyon, parasının değerini düşürmek, veya da revalüasyon, parasının değerini arttırmak hakkı yani parasını dolar karşısındaki değerini en fazla yüzde 10 boyutunda değiştirme olanağı verir. Yapılacak düzenleme bu oranı aşacaksa, IMF tarafından izin verilmesi gerekmektedir. Daha sonra ise sistemde yaşanan sorunlar nedeniyle 1 ons altın 38 dolara eşitlenerek, sıkıntılar giderilmeye çalışılmıştır.

Öte yandan; Dünya üzerinde mevcut ülkelerin merkez bankalarında bulunan 13.4 trilyon Doların, 2017 yılında 15 trilyon Dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Doları kendi aralarında yapacakları ikili ticarette ortadan kaldırarak milli para birimlerini kullanmak kararı alan İran, Türkiye, Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan ve Pakistan’a, diğer bazı ülkelerin de katılmak kararı almış olmaları, ABD Dolarını ve endirekt olarak da ABD ekonomisini olumsuz etkileyeceği kesin. Yıllarca önce ülkelerinde ürettikleri petrollerini sadece Euro karşılığı satacaklarını açıklayan Irak, Libya ve Venezuella devlet başkanlarını bu kararlarından vazgeçirmek için ABD darbeler düzenlemiş ve kararın uygulanmasını durdurabilmişti. Günümüzde ABD’nin düşüşe geçen yaptırım gücü nedeni ile söz konusu milli para birimlerini kullanmaya karar veren bu ülkelerde münferiden veya da senkronik olarak topluca darbeler yapması, Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan girişim gibi artık olanaksız gözükmektedir.     

İthalatta ve ihracatta milli para birimlerini kullanmaya karar veren bu ülkelerin başlattıkları uygulamanın genişlemesi durumunda, dünya üzerindeki devletlerin merkez bankalarında rezerv olarak duran ABD Dolarlarının hızlı bir şekilde ABD’ye geri dönmesi,  ABD’nin ekonomik olarak çökmesinin yolunu açacaktır. Günümüzde ABD’nin kamu borcu 18 trilyon dolara ulaşmış olup her geçen gün siyasi ve ekonomik gücünü artarak kaybetmektedir.
Buna Amerikan İmparatorluğu “Duraklama Devri”ne girdi de denilebilir. Dünya tarihinde yer almış olan her imparatorluğun başına geldiği gibi, önce bunu “Gerileme Devri”nin, sonra da “Çöküş Dönemi”nin takip edeceği kesin. 
***
Ata ATUN
e-mail: ata.atun@atun.com veya  ata.atun@gmail.com
http://www.ataatun.org 
Facebook: AtaAtun1
http://www.twitter.com/ataatun
17 Ekim 2016